Ersättningsmodeller är en hel vetenskap, allra helst inom Hälso- och sjukvård. I dag kan vi läsa i DN om att nästan var fjärde gravid kvinna (23,3 procent) 2009 i Stockholm förlöstes med kejsarsnitt. För hela riket ligger motsvarande siffra på 17 procent.
Kejsarsnitt är problematiskt ur två aspekter. Dels innebär kejsarsnitt en högre risk för medicinska komplikationer, dels är ingreppet betydligt dyrare för samhället och skattebetalarna än en normal vaginal förlossning.
Skälet till att kejsarsnittet är så mycket högre i Stockholm går troligen att söka i att sjukhusen ersätts med dubbel så hög ersättning vid kejsarsnitt. En förlossningsläkare i Göteborg menar att risken är att man budgeterar för ett antal kejsarsnitt och då minskar också motivationen att hålla antalet snitt nere eftersom man förlorar intäkter.
För att säkerställa att hälso- och sjukvården bedrivs med högsta kvalitet och ekonomisk effektivt måste politiken noga måste följa upp vilka behandlingsmetoder som används och vilka skäl som ligger bakom detta.
Med tanke på den utmaning som den skattefinansierade vården står inför måste varje skattekrona användas så klokt som möjligt. Jag är helt övertygad om att det också går. Det svenska hälso- och sjukvårdssystemet håller både hög kvalitet och är ekonomiskt effektiv. Det visar såväl historien som internationella jämförelser.
Vi måste fortsätta att utveckla en sammanhållen hälso- och sjukvård med en tydlig ledning som är tillräckligt nära verksamheten men ändå har en blick för helheten. Jag är inte främmande för sund konkurrens inom hälso- och sjukvården men den optimala marknaden finns inte, allra minst inom vården.
söndag 7 februari 2010
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)