onsdag 23 juni 2010

Inse fakta – Forslund-Mustaniemi

Marie-Louise Forslund-Mustaniemi har i landstingsfullmäktige intagit en hög svansföring i frågan om vårdplatssituationen i landstinget. Intresset för antalet vårdplatser och patientsäkerhet var knappast ett signum för Forslund-Mustaniemi när hon var ansvarig för hälso- och sjukvården i Sörmland för endast knappt två år sedan. Det är ett nyvunnet intresse som hon i tre fullmäktige i rad debatterat med undertecknad. Hon anser att jag mörkar situationen och inte vill lämna ut statistik. Samtidigt när hon var ordförande redovisade hon aldrig någonsin statistik över antalet vårdplatser och beläggningssituationen. Skälet till det kanske var att det helt enkelt är väldigt svårt att få fram rättvisande bild av läget.

Låt mig understryka att Forslund-Mustaniemis höga svansföring inte är befogad. Efter att hon tvingades bort från ordförandeposten har vårdplatssituationen förbättrats. Trycket på våra vårdplatsenheter är fortfarande högt – lika högt som när Forslund-Mustaniemi var högsta ansvarig. Idag kan man dock – tack vare beredskapsplaner och förbättrad logistik – hantera trycket betydligt bättre. Och detta i en situation när vi faktiskt har färre vårdplatser än innan majoritetsskiftet.

Dessutom har nämnden i årets budget beslutat genomföra en total genomlysning av vårdplatssitationen för att säkerställa patientsäkerheten. Det är ett beslut som borde fattats för länge sedan – men som aldrig var på agendan under förra majoritetens ledning.

Tyvärr verkar fakta i frågan inte nå Forslund-Mustaniemi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar