fredag 18 juni 2010

Moderaterna i Sörmland: Marknaden ska styra vården

Moderaterna i Sörmland har gått fram med ett nytt förslag till vårdval som påminner om Vårdval Stockholm, vilket är lite märkligt med tanke på att stockholmmoderaterna håller på att omvärdera sitt av professionen hårt kritiserade och orättvisa system.

Moderaterna i Sörmland vill nu höja besöksersättningen från 15 till 30 procent och därmed minska listersättningen från 70 till 50 procent. Det här är en drastisk förändring som kommer premiera korta enkla patientbesök framför patienter med komplexa vårdbehov. Att minska betydelsen av listersättningen innebär dessutom att den viktigaste delen att fördela pengar till de patienter med de största behoven slås ut. Den ligger nämligen på listningen. Besöksersättningen är däremot densamma oavsett om du är en frisk 30 åring eller en sjuk 75-åring.

Jag måste dock ge M i Sörmland en eloge för sitt mod att så här tydligt innan valet gå ut med sin ideologi om att vården ska marknadsstyras. Detta var också Lotta Finstorp (M) på senaste Landstingsfullmäktige tydlig med då hon påpekade att det inte var någon hemlighet med att Moderaterna tycker att marknadskrafterna inom sjukvården är bra.

Min igång är solklar: Marknaden är inte bäst på att avgöra vilken patient som har störst behov. Utan marknaden måste hanteras försiktigt. Marknaden är en utmärkt tjänare men en usel herre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar